معاون مرکز پزشکی حج هلال احمر کشور با بیان اینکه بیش از ۴۰ تن دارو و تجهیزات پزشکی برای مراسم اربعین ارسال میشود، آخرین جزئیات از استقرار پایگاههای امدادرسانی و خدمات پزشکی زائران اربعین در خاک عراق را تشریح کرد.
به گزارش موکب اربعین حسینی، با نزدیک شدن به برگزاری مراسم اربعین حسینی، شور و شعف در مناطق مرزی کشور و همسایه با کشور عراق و البته در سراسر کشور افزایش مییابد. مراسم اربعین حسینی، سال گذشته در حالی برگزار شد که حضور میلیونی مردم و دوستداران امام حسین(ع) و اهل بیت(ع) یک حماسه ماندگار را رقم زد.
ازدحام جمعیت و موقعیت حساسی که در کشور عراق حاکم است، ضرورت بررسی شیوه برگزاری مراسم اربعین را چندین برابر میکند. یکی از موضوعاتی که در اولویت برگزاری مراسم اربعین قرار میگیرد، موضوع خدمترسانی در حوزه پزشکی و امدادرسانی به موقع در مواقع حساس و وقوع حوادث احتمالی است.
پیرحسین کولیوند، متولد سال ۱۳۵۰ که دارای مدرک دکترای مدیریت رفتار سازمانی، کارشناسی ارشد مدیریت بیمارستانی و کاردانی بیهوشی از دانشگاه علوم پزشکی همدان است تاکنون در پستهای مختلفی در امر خدمترسانی به زائران اربعین و حج و عمره فعالیتهای بسیار مطلوبی را داشته است.
مدیریت صحیح یکی از ارکان اصلی و مهم جلوگیری از بروز حوادث بیشتر در مواقع بحرانی است و پیرحسین کولیوند با اقدامات بسیار مطلوب، مناسب و به موقع در فاجعه منا با تیم خود توانست از عمق این فاجعه بکاهد. وی سال گذشته در جایگاه ریاست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر کشور در مراسم اربعین نیز تجربه بسیار خوبی را دارد و امسال نیز با پشت سر گذاشتن تجربهای سخت در منا در جایگاه معاون مرکز پزشکی حج هلال احمر در مراسم اربعین حضور دارد.
با توجه به حساسیت موضوع امدادرسانی و خدمات رسانی پزشکی با پیرحسین کولیوند به مصاحبه نشستیم که در ادامه مهمترین بخشها و مشروح این گفتوگو را میخوانید.
- ۱۰ چادر بین راهی برای ارائه خدمات پزشکی برپا میشود.
- بیش از ۴۰ تن دارو و تجهیزات پزشکی در اربعین به عراق ارسال میشود.
- امسال ارسال دارو و تجهیزات پزشکی ۱۵ درصد افزایش یافته است.
- کنگره بین المللی سلامت و پزشکی حج در اردیبهشت ماه سال ۹۵ برگزار میشود.
- ۲ تیم چهار نفره مراسم اربعین امسال را مستندسازی میکنند.
- درس آموختههای فاجعه منا به مدت سه روز در خوزستان ارائه میشود.
- مهندسان بهداشت محیط و مدیریت کنترل و پیشگیری بیماریها در مسیر نجف به کربلا مستقر میشوند.
- مسئولیت امدادرسانی و خدمات پزشکی زائران اربعین در خاک عراق بر عهده مرکز پزشکی حج است.
- ۵ تیم سیار اورژانس در کربلا خدمترسانی میکنند.
فعالیتهای مرکز پزشکی حج ویژه اربعین از چه تاریخی آغاز میشود؟
کولیوند: مانند سایر دستگاهها و ارگانهای مرتبط با موضوع اربعین مرکز پزشکی حج هلال احمر نیز از ماههای گذشته برنامهریزیهای خود برای برگزاری مطلوب این مراسم معنوی و حماسی را داشته است.
در حال حاضر با توجه به اینکه کمتر از یک ماه تا زمان برگزاری مراسم اربعین باقی مانده است، برنامهریزی برای اعزام نیروهای انسانی و خدمات پزشکی و دارو نیز با دقت بررسی میشود.
فعالیتهای عملیاتی مرکز پزشکی حج هلال احمر نیز به صورت رسمی از یکم آذر ماه امسال یعنی ۱۰ روز پیش از اربعین حسینی آغاز میشود و تا چهاردهم آذر ماه فعالیتهای این مرکز به صورت گسترده و در مراکز و بیمارستانهای صحرایی و بین راهی و مراکز درمانی مستقر در شهرها ادامه پیدا میکند.
عملا یک روز پس از اربعین حسینی خدمات درمانی و بهداشتی و پزشکی بین راهی برداشته میشود، اما درمانگاه هلال احمر مستقر در شهر کربلا به فعالیت خود ادامه میدهد. تیمهای خدماترسان در قالب دو تیم در تاریخهای ۳۰ آبان ماه و یکم آذر ماه به عراق اعزام میشوند و در تاریخهای ۱۴ و ۱۵ آذر ماه از عراق به کشور باز میگردند.
در این ایام چند پزشک متخصص و عمومی و در چند مرکز و چه مناطقی مستقر میشوند؟
کولیوند: تعداد ۳۲۰ نفر نیروی انسانی در مراسم اربعین امسال به عراق اعزام میشوند و ۱۰ چادر بین راهی برای ارائه خدمات مطلوب و مناسب به زائران برپا میشود.
در این چادرهای بینراهی متخصصان طب اورژانس و داخلی، پزشکان عمومی خانم و آقا، پرستار خانم و آقا، به همراه نیروهای فوریتهای پزشکی، امدادگر، کارشناس مبارزه با بیماریها و تکنسین دارویی مستقر میشوند.
دو چادر در بینالحرمین دایر میشود که اداره یکی با مشارکت عتبه حسینی و اداره دیگری با مشارکت هلال احمر عراق خواهد بود که هر کدام از این چادر دارای ۶۰ نیرو خواهد بود.
در چادرهایی که بین الحرمین برپا میشوند انواع متخصصها، طب اورژانس، داخلی، زنان، جراحی و اورتوپدی همراه با پزشک و پرستار خانم و آقا حضور دارند که بتوان به شیوهای کاملا تخصصی به زائران ارائه خدمات داد. همچنین علاوه بر ارائه خدمات در چادرهای ثابت و بین راهی، زائران میتوانند به درمانگاههای ثابت مرکز پزشکی حج و زیارت در کربلا، نجف و کاظمین مراجعه کنند.
در کربلا ۴ درمانگاه، در نجف ۲ درمانگاه و در کاظمین یک درمانگاه در زمان اربعین فعال هستند که زائران عزیز میتوانند به این مراکز مراجعه کنند.
برای نخستین بار خدمات درمانی توسط پنج تیم سیار اورژانس در تمامی کربلا که شامل پزشک و تکنسین اورژانس همراه با کیف مربوطه ارائه میشود.
چه تجهیزات پزشکی مانند آمبولانس و بالگرد و چه تعدادی برای اربعین در نظر گرفتهاید؟
کولیوند: تعداد بالگرهای امدادی و آمبولانسهایی که در ایام اربعین در مرزهای مهران، چزابه و شلمچه مستقر میشوند را سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر کشور مشخص میکند که به طور یقین این تعداد با توجه به نیاز منطقه مشخص میشود.
سال گذشته در سه مرز مهران، شلمچه و چزابه سه بالگرد امدادی مستقر بودند که به زائران امدادرسانی میکردند.
امسال چه میزان دارو و تجهیزات پزشکی در اربعین در نظر گرفته شده است؟
کولیوند:مسئولیت امدادی و خدماترسانی پزشکی در داخل کشور در ایام اربعین به اورژانس محول شده است و در همین راستا خدمترسانی به زائران اربعین در خاک عراق بر عهده مرکز پزشکی حج و زیارت است.
امسال ۱۵ درصد بیشتر از سال گذشته دارو و تجهیزات به منظور پوشش مراسم اربعین به درمانگاههای ما در کشور عراق ارسال میشود.
بیش از ۴۰ تن دارو و تجهیزات و چادرهای مربوط به استقرار تیمهای درمانی تا پایان این هفته به کشور عراق ارسال میشود.
با توجه به تردد میلیونی زائران اربعین چه چیزی مانع از بروز مشکلاتی مانند فاجعه منا شده است؟
کولیوند: برای ورود به هر کاری به ویژه در مواقعی به نیازمند به مدیریت جمعیت انبوه است، باید از قبل آمادگیهای لازم را داشت و افرادی در راس کار قرار بگیرند که توانایی مدیریت جمعیت انبوه را داشته باشند تا مسائل و مشکلاتی مانند فاجعه وحشتناکی که در پی بیکفایتی و بیلیاقتی مدیران آلسعود در منا به وجود آمد، رخ ندهد.
در این راستا آموزش عوامل اجرایی و داشتن آمادگی و در نهایت رعایت اصول و مقررات به ویژه اصول تجمعات جمعی میتواند مانع از بروز مشکلات احتمالی در تجمعات انبوه شود.
با توجه به پیشبینی تردد بالای زائران اربعین در مرزهای کشور چه تدابیری را برای مقابله با مشکلات احتمالی ناشی از ازدحام جمعیت اندیشیدهاید؟
کولیوند: مؤسسه علمی کاربردی هلال احمر از روز ۱۸ آبان ماه به مدت سه روز دوره آموزشی ویژه عوامل اجرایی اربعین در رابطه با تجمعات انبوه را در شهر آبادان در استان خوزستان برگزار میکند.
در این دوره درس آموختهها و تجربههای فاجعه منا برای عوامل اجرایی ارائه میشود.
این دوره میتواند کمک بسیار خوبی برای آمادگی عوامل اجرایی اربعین در صورت بروز مشکلات ناشی از ازدحام جمعیت باشد.
مدیریت جمعیت انبوه چالشهای بسیاری دارد که لازم است در زمان ورود به برگزاری چنین مراسمهایی از مدتها پیش برنامهریزیهای لازم را انجام داده و پیشبینی وقوع هر گونه حادثه احتمالی را در نظر داشت.
البته در این میان همراهی مردم و افرادی که در محل نیز حضور دارند تاثیر بسیار بالایی دارد؛ به هرحال تلاش شده است که امسال نیز مانند سال گذشته مراسم اربعین با کمترین مشکلات سپری شود.
آیا مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر برنامههای آموزشی، بهداشتی ویژه زائران اربعین را در نظر دارد؟
کولیوند: بله؛ برنامههای مختلفی در زمینههای آموزش پیشگیری و کنترل بیماریهای واگیر مانند بیماری وبا که در کشور عراق شیوع پیدا کرده است، انجام میشود.
این برنامهها در قالب پمفلتهای آموزشی، فیلم و لوح فشرده به زائران ارائه میشود. به همین منظور تعدادی از مهندسان بهداشت محیط و بهداشت مدیریت و کنترل پیشگیری بیماریها در مسیرهای تردد زائران مستقر میشود و به ویژه بر نحوه توزیع، پخت و تهیه غذاهای موکبها نظارت میکنند.
نحوه فعالیت پزشکان در درمانگاههای هلال احمر در عراق چگونه است؟
کولیوند: پزشکان در تمامی درمانگاههای دائمی و بین راهی و بیمارستانهای صحرایی مستقر میشود و همچنین پزشکان رابط نیز به منظور هماهنگیهای لازم در مورد مسائل اورژانسی و اعزامهای احتمالی زائران به بیمارستانهای عراق در این بیمارستانها مستقر میشوند.
برنامهای برای مستندسازی اربعین امسال دارید؟
کولیوند: بله؛ دو تیم ۴ نفره مسئولیت مستندسازی اربعین امسال را بر عهده دارند.
مدیریت شما به عنوان رئیس بیمارستان مکه در زمان حج امسال سبب شد که بسیاری از هموطنان در فاجعه منا از مرگ نجات پیدا کنند، برنامهای برای بررسی این موضوع در دستور کار دارید؟
کولیوند: حادثهای که در منا رخ داد، یک فاجعه وحشتناک بود که در واقع بیکفایتی و سهلانگاری آلسعود و مدیریت ضعیف آنان سبب شد که هزاران نفر از کشورهای مختلف اسلامی جان خود را از دست بدهند.
در حال انجام تداراک لازم برای برگزاری کنگره بینالمللی سلامت و پزشکی حج در اردیبهشت ماه سال ۹۵ هستیم.
در این کنگره بینالمللی در مورد تمامی مباحث مربوط به سلامت و پزشکی حج و امداد و نجات در حج و تجمعات انبوه بحث و تبادل نظر میشود.
منبع : تسنیم
دیدگاه بگذارید