?| تجربیات سفر اربعین / بخش هفتاد و یک
?| مسیر پیاده روی
?| تاول پا
? تاول پا یکی از رایج ترین مشکلاتی است که در طول پیاده روی ایجاد می شود که ناشی از کفش نامناسب یا آلودگی های دیگر است. اگر این اتفاق برایتان افتاد از دستکاری کردن آن خودداری کنید و با بتادین یا الکل آن را ضدعفونی کنید.
?به هیچ وجه به بهیارهای بین مسیر اجازه ندهید پوستی را که تاول زده بکنند.
?در طول مسیر ایستگاههای امدادی تعبیه شده است که اگر مشکلی برای کسی پیش آمد با مراجعه به این ایستگاه ها از خدمات پزشکی بهره مند شود. در طول مسیر هلال احمر ایران نیز ایستگاههایی دارد که به زائرین خدمات می دهد.
برای آشنائی شما با چرائی تاول زدن پاها و طریقه ی پیشگیری و درمان، شما را به خواندن مطلب زیر دعوت می کنم
چرا و چگونه پاها تاول میزند
مهمترین علت تاول، اصطکاک و سایش نامناسب بین پوست پا و کفش یا هر چیزی است که با پا در تماس است. این تماس و سایش مکرر موجب میشود لایه رویی پوست از لایه زیرین جدا شود. با جدا شدن این دو لایه از یکدیگر بین آنها مایع میان بافتی جمع شده و تاول بوجود میاید. تاول بیشتر در مواقعی دیده میشود که فرد از کفش جدیدی استفاده میکند که کاملا فیت پایش نیست.
در کسانی که مسافت های زیادی را راه میروند و یا میدوند تاول پا بیشتر دیده میشود بخصوص اگر برای راه رفتن یا دویدن از زمین های شیب دار استفاده شود. در هوای گرم و مرطوب احتمال تاول زدن پوست پا بیشتر میشود همچنین وقتی بعد از مدتی دوری از ورزش شروع به ورزش شدید میکنیم ممکن است پاهایمان تاول بزنند.
- مطمئن شوید کفشی که میپوشید فیت و اندازه پای شماست
- بر روی پوست جاهایی که احساس میکنید ممکن است تاول بزند چسب بزنید. چسب به عنوان یک پوست دوم پوست اصلی شما را حفاظت میکند. برای اینکار میتوانید از چسب زینک اکسید پارچه ای استفاده کنید. مراقب باشید که چسب در حین چسبیدن به پوست چروک بر ندارد و یا دو نوار چسب کنار هم روی یکدیگر نیفتند چون برجستگی های بوجود آمده خود میتواند موجب تاول شود
- داخل کفش یا پوتین خود دست بکشید و مطمئن شوید سطح داخلی آن صاف و بدون برجستگی است
- پوتین خیس خود را در کنار هیتر یا رادیاتور خشک نکنید. این کار موجب چروکیده شدن و تغییر شکل چرم آن میشود.
- پای خود را خشک نگه دارید. پای مرطوب زودتر تاول میزند
- کفش یا جوراب خیس را نپوشید
- مرتبا جوراب های خود را عوض کنید و در صورت نیاز از پودر برای خشک نگه داشتن پا استفاده کنید
- اگر پایتان زیاد تاول میزند سعی کنید دو جوراب روی هم بپوشید.
اولین نشانه شروع تاول زدن پا، قرمز شدن پوست است. با دیدن این علامت روی پوست آزرده را چسب بیندازید تا از سایش بیشتر کفش به پوست جلوگیری کنید. جوراب ها را عوض کرده و پای خود را خشک نگه داری کنید.
درمان تاول پا
- اگر تاول کوچک است کاری به آن نداشته باشید. روی آنرا با کمی پماد چرب کنید تا اصطکاک روی آن کم شود. اگر تاول کمی بزرگتر است فقط کافیست روی آنرا پانسمان کنید. تاول بعد از مدتی خود بخود پاره میشود ولی شما آن کار را نکنید.
- در مورد تاول ها ی بزرگ ابتدا یک سوزن باریک را بر روی شعله داغ کنید تا استریل شود. بعد از سرد شدن، سوزن را به آرامی از کنار تاول وارد آن کنید تا سوراخ شود. چند سوراخ در چند محل کنار تاول ایجاد کنید. سوراخ ها را با نوک سوزن کمی باز کنید تا نتواند دوباره بطور خودبخود بسته شود. با فشار اندکی به تاول محتویات آنرا خارج کنید. به لایه پوستی روی تاول کاری نداشته باشید و اجازه بدهید روی پوست زیرین بنشیند. روی آن را پانسمان کوچکی گذاشته و چسب بزنید. اگر محتویات تاول خونی است به هیچ وجه تاول را پاره نکنید.
اکثر تاول های پا بعد از ۷-۳ روز خوب میشوند.
– تاول را دستکاری نکنید. جدا از ترکاندن تاولهای پوستی خودداری کنید، اما اگر اندازه تاول زیاد بزرگ بود یا موجب بروز درد و ناراحتی میشود، میتوانید تحت نظر پزشک آن را تخلیه کنید. پزشک این کار را با کشیدن مایع درون تاول بهوسیله یک سرنگ استریل انجام میدهد.
– اگر چیزی پوست روی تاول را پاره کرد، پوست را بر روی آن برگردانید تا از زخم آن محافظت کند. سپس کمی پماد ضدعفونی کننده بر روی آن بمالید و آن را با پارچه (تمیز)، نه با مواد نایلونی یا پلاستیکی، باندپیچی کنید. وسایل مخصوص باندپیچی تاولها را میتوانید از داروخانه تهیه کنید.
– محل تاول را خشک و تمیز نگه دارید.
– هرگز روی تاول را نپوشانید، مگر در صورتی که در معرض سایش با چیزی مثل کفش باشد. در این صورت میتوانید با بانداژ شل روی آن را ببندید که البته باید بانداژ را مرتبا تعویض کنید.
تاول انگشت پا
– بهترین شیوه برای جلوگیری از تاول پا، پوشیدن جورابهای ضخیم و کفشهای راحت و اندازه است.
– کفش هایی را که منطقه تاول را تحریک می کنند نپوشید.
– با عوض کردن مرتب کفشهایتان و در نتیجه آزادکردن نقاط تحت فشار، به پاهایتان استراحت دهید.
– برای محافظت از دست هایتان بهتر است هنگامی که با ابزار یا وسیلهای کار میکنید که ممکن است تاول ایجاد کند، دستکش ضخیم بپوشید.
– تا حد امکان از کارهایی که باعث بروز تاول میشوند پرهیز کنید. همیشه قبل از دست زدن به تاول دستهایتان را خوب با آب و صابون بشویید.
برای پیشگیری از عفونت در محل تاول میتوانید از پمادهای آنتی بیوتیک تحت نظر پزشک استفاده کنید
– روی تاول را فشار ندهید. بهترین کار برای دور کردن فشار از روی تاولهای پا، گذاشتن بالشتک نمدی یا اسفنجی به دور آن است. ناحیه تاول را باندپیچی کرده و برای جلوگیری از مالش آن، کفشها را عوض کنید. مراقب باشید که بالشتک را کمی دورتر از تاول بگذارید تا لبه آن با تاول برخورد نکند.
– مراقب تاولهای کوچک باشید. تاولهای کوچک پاره شده را با چیزی غیر چسبناک، مثل گاز وازلین، بپوشانید و سپس آن را با گاز استریل باندپیچی کنید.
– علت ایجاد تاول را بیابید. تاولهای ناشی از داروها یا عفونتها را به پزشک نشان دهید (بهتر است هر تاولی را که ظرف یک هفته خوب نمیشود به پزشک نشان دهید) . ممکن است با تغییر دارو یا تجویز آنتیبیوتیک برای عفونت، تاول بهبود یابد.
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
– اگر اخیرا شروع به خوردن داروی تازهای کردهاید (حتی اگر قبلا این دارو را بدون ناراحتی مصرف کردهاید) و تاول زده اید.
– اگر سنتان بالاست، یا دیابت دارید و ناگهان تاولهایی بر روی پا و قوزک تان پیدا شدهاند.
– تاولها بعد از یکی دو روز بهبود نمی یابند، یا چرکی، قرمز، داغ یا دردناک میشوند.
– تاولهایی با قطر بزرگتر از پنج سانتیمتر پیدا شدهاند.
– تاولهای دردناکی به دور دهان ظاهر شدهاند.
– علت پیدایش تاولها را نمیدانید.
تهیه و تنظیم: روح الله کرمی راد
منبع: اربعین حسینی
انتشار مطالب فقط با ذکر منبع مجاز می باشد
سلام بهترین کار دوختن تاولهای پا است در طول مسیر
استفاده از شعله آتش جهت ضدعفدنی کردن سوزن کاملا اشتباه است چونکه حرارت باعث اکسید شدن فلز شده و این اکسید سبب عفونت میشود.