محسن نظافتی، مدیر کل عتبات سازماان حج و زیارت در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی حج از فوت ۴۲ زائر ایرانی در همایش بزرگ پیاده روی اربعین حسینی خبر داد.
وی افزود: براساس موافقت خانوادههای این زائران، پیکر ۳۴ زائر حسینی برای خاکسپاری به ایران اسلامی منتقل شد و ۸ نفر هم در شهرهای کربلای معلی و نجف اشرف دفن شدند.
نظافتی اظهار داشت: از این تعداد ۱۲ نفر بر اثر تصادفات و حوادث مختلف جان خود را از دست دادهاند و ما بقی به مرگ طبیعی از دنیا رفتهاند.
وی ادامه داد: این گروه از زائران به صورت انفرادی به عتبات سفر کرده بودند و اعزام آنها از سوی سازمان حج وزیارت صورت نگرفته بود؛ اما طبق وعدهای که سازمان به زائران اربعین داده بود، تمامی این عزیزان را بدون دریافت هیچ گونه وجهی بیمه کرده است و هزینههای آنها را بیمه ایران به ورثه آنها پرداخت خواهد کرد.
مدیر کل عتبات سازمان حج و زیارت اظهار داشت: تمامی مراحل نقل و انتقال پیکر این زائران از سوی سازمان حج وزیارت صورت گرفته است و هزینهها آنها از طریق بیمه پرداخت شده و هیچ هزینهای از خانوادههای آنها دریافت نشده است.
وی همچنین در بخش دیگری از این گفتوگو درباره تصویر دختر بچهای که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، اظهار کرد: طبق آنچه که تاکنون مشاهد شده است این تصویر متعلق به زائران ایرانی نیست، زیرا آنچه که در متن عربی این تصویر آمده است نوشته شده که این دختر در بغداد یافت شده و در یکی از مراکز نظامی عراق نگهداری میشود و اسمی از ایرانی بودن آن به میان نیامده است.
به متن عربی عکس منتشر شده اشاره کرد که روی آن نوشته شده: «عثر علی طفله ضائعه من اهلها فی بغداد و الان موجوده فی مرکز شرطه النیل، انشرها علیک العباس و لاتوقفها یمک و لک الاجر و الثواب.» و گفت: در متن عربی مرتبط با این عکس به ایرانی بودن دختربچه هیچ اشارهای نشده، بلکه گفته شده این بچه در بغداد گمشده است.
وی در خصوص اقدام برای شناسایی هویت این کودک گمشده از سوی سازمان حج و زیارت بیان کرد: برای شناسایی هویت این کودک هیچ درخواستی از طرف هیچ یک از خانوادههای ایرانی به این سازمان اعلام نشده است، البته سازمان حج و زیارت در حد توان و اختیارات خود پیگیر مسائل زائران گمشده در عراق بوده و هست.
مدیرکل عتبات سازمان حج و زیارت در پاسخ به این پرسش که آیا شناسایی و رسیدگی به امور گمشدگان در عراق وظیفه سازمان حج یا سفارت ایران در عراق است، اعلام کرد: طبیعتا سفارت ایران در بغداد پیگیر اینگونه مسائل است اما سازمان حج و زیارت نیز با توجه به وظیفه انسانی و با تکیه بر تجربیات گذشته این سازمان در اینگونه موارد، پیگیر بحث زائران گمشده است.
مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت درباره آخرین وضعیت زائران گمشده در ایام اربعین گفت: سازمان حج در طول مراسم اربعین در مسیر حرکت پیاده روی زائران از نجف تا کربلا و همچنین در خود شهرهای نجف و کربلا، پایگاههایی را برای گمشدگان ایجاد کرده بود. روزهای اول تعداد گمشدگان خیلی زیاد بود، آنهایی که خانوادهها و یا اعضای گروهشان را در عراق پیدا نکردند، در نهایت با یک قطار از کربلا به بصره و از آنجا با اتوبوس به مرز شلمچه منتقل شدند و همچنین گروهی از این زائران با ۹ دستگاه اتوبوس به مرز مهران و به شهرهایشان انتقال داده شدند.
وی ادامه داد: ستادهای مربوط به سازمان حج و زیارت و امور گمشدگان همچنان در عراق فعال است و اگر هر ایرانی مراجعه کند، پیگیر کار او خواهد شد. البته فعلا گزارش مکتوب و یا شفاهی از گمشدگان جدید به سازمان حج اعلام نشده است.
نظافتی همچنین اظهار کرد: گروهی از زائران بودند که در عراق فقط از خانواده و یا دیگر اعضای گروه خود جدا افتاده بودند که اینها گمشده محسوب نمیشوند و این گروه از زائران یا از طریق سازمان حج و یا شخصا برای بازگشت به کشور اقدام کردند.
او همچنین درباره تعداد زائران ایرانی دستگیر شده در عراق در ایام اربعین گفت: هنوز آمار کاملی از تعداد دستگیر شدهها نداریم. تعدادی بودند که پس از تماس با سفارت یا کنسولگری ایران، آزاد شدند و این موضوع نیز همچنان در دست پیگیری است.
مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت با بیان این که هنوز تعدادی از زائران ایرانی در عراق حضور دارند، بیان کرد: تعدادی از زائران تصمیم داشتند تا پایان ماه صفر در عراق بمانند، البته آمار مشخصی نداریم که چه تعداد همچنان در عراق ماندهاند. عدهای با سازمان حج تماس گرفتند و نسبت به بازنگشتن زائرشان ابراز نگرانی کرده بودند، بعد هم دوباره تماس گرفتند و اطلاع دادند که زائرشان با آنها تماس گرفته و اعلام کرده که هنوز در عراق است.
وی در این رابطه اضافه کرد: به هر حال برقراری تماس تلفنی با توجه شرایط مخابراتی در عراق، کمی سخت است و بعضی افراد امکان تماس گرفتن با خانوادههایشان را ندارند.
دیدگاه بگذارید